BTL

Groener leven

BTL Advies
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Spelen doe ik overal

Bram rent de voordeur uit om samen met Wesley te voetballen op het trapveldje. Hij springt van muurtje naar muurtje en probeert de bal van Wesley te vangen. Hij dribbelt even met de bal en maakt een schijnbeweging om een boom heen. Wesley speelt de bal terug en Bram schiet de bal met een mooie stuit tegen de stoeprand. Dan nog wedstrijdje doen wie het eerste bij de lantarenpaal op de hoek is en dan komen ze bij het veldje aan.

Wie bepaalt de inrichting?

Ogenschijnlijk een beschrijving van kinderen onderweg naar een trapveldje. Maar als we het goed beschouwen, lezen we dat kinderen speelwaarden zien die niet als zodanig zijn vormgegeven of aangebracht. Bij de inrichting van de openbare ruimte hanteren gemeenten nog vaak een speelbeleid dat geënt is op aangewezen speelplekken. Hierbij wordt rekening gehouden met de demografische opbouw van de wijk en een specifieke leeftijdscategorie. Door de ogen van volwassenen de ‘juiste’ inrichting, maar er wordt voornamelijk gestuurd op beheersbaarheid, veiligheid en het uitsluiten van mogelijke risico’s. Als we terug gaan naar het kind in onszelf zien we dat er zo veel meer mogelijkheden zijn in de openbare ruimte. 

 

Spelaanleidingen

Hoe speelt een kind in zijn omgeving? Wat betekent dat voor het huidige of nieuwe speelbeleid? Steeds meer speelplaatsen worden ingericht vanuit de visie van informeel of natuurlijk spelen, maar in feite worden deze locaties nog steeds vormgegeven vanuit hetzelfde (beperkte) zichtpunt van volwassenen. De natuurlijke spelaanleidingen staan namelijk op een locatie die is aangewezen als speelplek zonder de ruimte eromheen daarbij te betrekken.

 

Integraal spelen

Na analyse en inspectie van het grotere geheel rondom een aangewezen speelplek creëert BTL Advies een totaalbeeld. Spelen met speeltoestellen, spelaanleidingen en ‘onzichtbare’ speelwaarden. Hiermee krijgt u inzicht in het echte, volledige speelaanbod en kunt u de juiste invulling bieden aan de totale speelruimte. 

 
A17_Teun van Buul.JPG

Bent u benieuwd naar uw integrale speelruimte? Onze adviseurs zijn graag bereid u te informeren en ondersteunen in uw speelvragen. Neem contact op met

Teun van Buul
Ontwerper Spelen, BTL Advies

E: teun.v.buul­@btl.nl
T: 055 312 40 70 / 06 30 14 54 11