BTL

Groener leven

BTL Realisatie
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Groen Afvalbrengstation

Groen Afvalbrengstation

Het eerste overdekte afvalbrengstation van Nederland moet een voorbeeld  zijn voor hergebruik en duurzaamheid. Vanwege het positieve effect op het stedelijk klimaat komt een daktuin hier natuurlijk perfect tot zijn recht. Het gebouw is ontworpen en gerealiseerd door aannemersbedrijf Van Boekel Zeeland. De begroeide daken zijn technisch uitgewerkt en gerealiseerd door BTL Realisatie.

Schapenwol

Het totale dak bestaat uit tien sheddaken en twee platte daken; op 80% (2.000 m2) ligt dakbegroeiing. Hiervoor is gebruikgemaakt van een groeilaag van grotendeels gerecyclede mineralen en voorgekweekte beplantingsmatten met drager van Nederlands schapenwol. De schapenwol biedt stevigheid bij transport en verwerking, maar is binnen anderhalf tot twee jaar verteerd. De beplanting bestaat uit twaalf tot veertien soorten vetplanten (Sedum).

 
R17_Project_Daktuin afvalbrengstation_Columnimageset_695x261.jpg
 

Goed verankerd

De sheddaken hebben een hellingshoek van ca. 25° en zijn daardoor goed zichtbaar vanaf straatniveau. Er bestaat echter wel er een reële kans op afschuiving van de dakbegroeiing. BTL heeft de technische uitwerking verzorgd en diverse maatregelen genomen om afschuiving én erosie te voorkomen.

De onderkant van de schuine hellingen bestaat uit houten balken die ter plaatse waterdicht in de dakconstructie zijn ingewerkt. Deze vangen het gewicht van het groendak op. Vervolgens zijn piepschuimplaten met 50 mm hoge nokjes tegen de balken en opgaand tegen de dakhellingen aangebracht. De platen zijn speciaal ontworpen om de substraatlaag (groeilaag) te verankeren. Deze laag is dan ook op de piepschuimplaten gestort en geëgaliseerd, waardoor de juiste groeilaag voor de beplanting is gecreëerd.

 

Groen uitzicht

Deze dakbegroeiing is uiteraard mooi om te zien voor de omwonenden. Zo is het winterbeeld voornamelijk groen en in de loop van het voorjaar tot het einde van de zomer is het dak een ‘bloemenzee’ van bloeiende Sedum. Naast een mooi uitzicht voegen begroeide daken veel meer functionele waarde toe aan een gebouw en omgeving. Zo hebben we met deze daktuin in vele facetten een duurzame en toekomstgerichte oplossing gerealiseerd.

 
roeland.jpg

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Roeland Pullen
Accountmanager Dak- en gevelbegroening, BTL Realisatie

E: roeland.pullen­@btl.nl
T: 06 51 42 42 13

 
 
  • Periode: 2016
  • Locatie: Den Haag